AKTUALNOŚCI

2016-08-01

Interpretacja ogólna w sprawie opodatkowania sprzedaży gotowych posiłków i dań przez restauracje i pozostałe placówki gastronomiczne – wydana przez Min

WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI
Interpretacja dotyczy kwestii stosowania właściwej stawki podatku od towarów i usług dla sprzedaży posiłków i dań przez placówki gastronomiczne. MF wyjaśnił w niej m.in., że daną czynność zaliczyć trzeba do działu PKWiU 10.85 – Gotowe posiłki i dania (produkty są w pełni przyrządzone i serwowane jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia) lub do działu PKWiU 56 – Usługi związane z wyżywieniem (zamrożone lub pakowane próżniowo i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż). Oferowanie tych produktów osobno bądź w zestawach (np. kanapka mięsna, frytki razem z napojem, czy też tortilla, pieczone ziemniaki razem z napojem), nie ma wpływu na sposób zaklasyfikowania, ani to, czy punkty sprzedaży znajdują się w miejscu ogólnodostępnym, czy mają stoliki i krzesła, czy dostępne są naczynia i sztućce, czy produkty są przeznaczone do spożycia na miejscu czy na wynos, (np. pakowane w bibułki czy tekturowe pudełka), Mając na uwadze powyższe, MF stwierdził, że posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki podatku od towarów i usług ponieważ nie są klasyfikowane w grupowaniu PKWiU 10.85.1. Produkty takie, są opodatkowane 8% stawką podatku VAT, z zastrzeżeniem wyjątków wskazanych w załączniku, do których ma zastosowanie podstawowa stawka podatku, której wysokość do 31 grudnia 2016 r. wynosi 23%.
Grupa Dziesięcina