2019-06-26

Stanowisko Ministra Zdrowia: Nowelizacja nie zabrania finansowania zakupu produktów leczniczych na rzecz pacjentów

WRÓĆ DO AKTUALNOŚCI

Rzecznik Praw Pacjenta w piśmie do ministra zdrowia, wyraził wątpliwości w sprawie ograniczenia dostępności do określonych substancji czynnych w przypadku takich podmiotów jak domy pomocy społecznej, domy dziecka i inne jednostki organizacyjne pomocy społecznej.

Norma wynikająca z Prawa farmaceutycznego powoduje, że zakazana jest sprzedaż przez apteki i punkty apteczne większości leków OTC do bardzo licznej kategorii podmiotów, które nie są osobami fizycznymi, podmiotami wykonującymi działalność leczniczą i podmiotami uprawnionymi do obrotu lekiem (m.in. domów pomocy społecznej, domów dziecka).

Jednocześnie, 19 czerwca ukazał się komunikat wydany przez wiceministra zdrowia Macieja Miłkowskiego, który wskazuje, że nowelizacja art. 86a ustawy z dnia 6 września 2001 r. Prawo Farmaceutyczne nie przewiduje, iż apteka może sprzedawać produkty lecznicze wyłącznie osobom fizycznym. Wynika to wprost z przepisu, który określa podmioty (w tym inne niż osoby fizyczne), którym apteka może legalnie sprzedać produkty lecznicze. Nowe brzmienie art. 86a Prawa farmaceutycznego, nie zmieniło zasad obrotu produktami leczniczymi zwłaszcza kręgu uprawnionych osób do zakupu leków w aptece. Nowelizacja przepisu również w żaden sposób nie zabrania finansowania zakupu produktów leczniczych na rzecz pacjentów będących jednocześnie pensjonariuszami DPS, podopiecznymi domów dziecka, podopiecznymi organizacji pożytku publicznego, itp. Wskazane instytucje mają prawo do zapłaty za produkty lecznicze nabywane w imieniu i na rzecz pacjenta, a transakcja taka może zostać udokumentowana prawidłowo wystawioną fakturą VAT.

W ocenie wiceministra, niedozwolona jest natomiast sytuacja, w której realizacja recepty polega na sprzedaży przepisanych na niej produktów na rzecz podmiotu, a nie pacjenta wskazanego na recepcie.

Jednak nic nie stoi na przeszkodzie w sfinansowaniu takiej transakcji przez DPS czy fundację. Jeżeli wystawiana jest faktura (jeżeli jest taka potrzeba) musi ona być wystawiona na tę osobę, na którą przepisano produkt leczniczy, natomiast jako płatnik może być wskazany ten podmiot który faktycznie płaci. Analogiczna sytuacja powinna wystąpić w przypadku produktów leczniczych o kategorii dostępności OTC (bez recepty). Płatnikiem może być DPS czy fundacja. Ale nabywcą zawsze jest pacjent.

Ministerstwo Zdrowia podjęło decyzję, że przepis zostanie znowelizowany.

Grupa Dziesięcina